Hits | Laatste update: Wednesday, January 27, 2021 |
Wederom verliest Rotterdam een van zijn kroonjuwelen!


Wederom verliest Rotterdam een van zijn kroonjuwelen!


De droomwereld van de projectontwikkelaars:
Al decennia lang bepalen de projectontwikkelaars de stedenbouwkundige ontwikkeling in ons land en hoppen zo van het ene naar het andere project. Dat de projectontwikkelaar alleen geïnteresseerd is in het verdienmodel verdwijnt door de mooie plaatjes volledig op de achtergrond. Mooie maquettes met mooie verhalen en vaak op wetenschappelijke basis goed dichtgetimmerde plannen en prognoses creëren ze de illusie dat het plaatje klopt en er dus geen risico`s aan vastzitten. Een grotere misleiding is niet denkbaar en de tol die wij als burgers hiervoor moeten betalen is veel groter dan men nu denkt als men er multidimensionaal naar kijkt. Projectontwikkelaars denken niet multidimensionaal dus dat betekent dat ze zaken weglaten of het mooier maken dan de werkelijkheid is. En voor mooi en schoonheid vallen mensen omdat dit ze in een droomwereld brengt die losstaat van de werkelijkheid.

De valkuil van deeloptimalisatie:
De harde werkelijkheid dient zich aan en dat is niet de minste! We hebben het hier over “De Kuip” in Rotterdam. Een voetbalstadion met een zeer rijke historie op een stukje heilige grond. De magie van deze grond is niet te koop maar die ontstaat door het toeval (in het geval van De Kuip) of doormiddel van het toepassen van zeer oude technieken die het vinden van dit soort plekken mogelijk maakt. Dit zijn technieken die de projectontwikkelaars al lang niet meer toepassen omdat het voor hen lastig is om bepaalde stukken grond open te laten voor openbare ruimtes omdat dit energetisch goed is voor de mens. Dit kost hen m2 bouwgrond! Voor het gemak vergeten we gewoon dat “De Mens” hier recht op heeft. Een gezonde leefomgeving is een primaire levensbehoefte, iets waar men allang niet meer bij stil staat. Waar is de tijd gebleven dat de grote steden een stadsarchitect hadden die boven de wet stond. Iemand die als een goed vader waakte over de stad en zeer kritisch was bij alles wat er in de stad gebeurde. In mijn ogen de grootste misser allertijden omdat we nu niet meer kijken naar de samenhang maar doen aan deeloptimalisatie.

De magie van de oude locatie :
Rotterdam verliest echt een van zijn kroonjuwelen en dat kan ik zo opschrijven omdat ik er multidimensionaal naar kan kijken. De functie van “De Kuip” zomaar verplaatsen naar een andere plek en daar de draad groter oppakken is een illusie. Dat gaat niet werken als men in de berekening denkt dat er een enorme toeloop van mensen zal zijn. Een hele grote misvatting! Waar men aan voorbij gaat is de magie van de oude locatie die als een magneet zijn werking heeft of had. De omgeving, kleuren, vormen en materialen roepen bij mensen intuïtieve reacties op, waardoor men een omgeving onbewust analyseert, beoordeeld en beleefd. Zo kan er een disharmonie bestaan tussen de elementen waardoor mensen zich onbehaaglijk gaan voelen. Het is een wetmatigheid dat zodra mensen deze disharmonie op deze wijze ervaren hebben zij er niet meer naar teruggaan.

Red "De Kuip"!:
Vanuit mijn perceptie kunnen we de kroonjuweel van Rotterdam nog altijd redden als we er multidimensionaal, door onafhankelijke partijen, naar laten kijken. De beste en meest duurzame oplossing ligt opgesloten in de renovatie van de huidige Kuip puur omdat magie niet te koop is en de projectontwikkelaar geen bedragen terug gaat storten om de begroting van Feyenoord daarmee sluitend te krijgen. Tot voor kort was die rol voor de gemeente weggelegd maar daar is geen ruimte meer voor omdat Rotterdam aardig dicht is gezet met hoogbouw. En voor de gemeente, op de korte termijn, een aardig centje heeft opgeleverd.
Als geboren Rotterdammer wens ik de directie van Feyenoord veel succes en wijsheid toe bij het inslaan van deze doodlopende weg. Want als je er multidimensionaal naar kunt kijken, dus ook van bovenaf, dan zie je dat deze weg doodlopend is! En dat is toch weer spijtig omdat Feyenoord zijn bestaansrecht te danken heeft aan de supporter. Het zou je toch aan het denken moeten zetten waarom juist deze supporter zou kiezen voor het behoud van de huidige Kuip?!

John van de Kamp
Schiedam, 18 juni 2013


Terug naar het overzicht.